U bent hier: Home / Nieuws / Nieuwsbrief / Het Verhalenbedrijf / Nieuwsbrief Zomer 2013

Nieuwsbrief Zomer 2013


23-05-2013

Nieuwsbrief van het Verhalenbedrijf Zomer 2013

Vertellen in de zomer.

Hoewel de lente al lang is begonnen geldt voor vertellers nog steeds het winterseizoen. Het weer dwingt ons terug naar de open haard! Iedereen wil nog binnen zitten en luisteren!
In deze nieuwsbrief richten we daarom onze hoop op een warme zomer. We berichten over interessante vertelfestivals, over activiteiten die in het komende half jaar van start gaan, en cursussen waarvoor u zich nog voor de vakantie zou kunnen aanmelden.
Gedetailleerde informatie over het werk van het Verhalenbedrijf kunt u vinden op www.vertellen.nl.
Het verhalenbedrijf wenst u een warme, luisterrijke zomer toe.

Waterval Internationaal vertelfestival

31 mei, 1 en 2 juni 2013, Thorbeckegracht Zwolle.
Het Waterval Internationaal Vertelfestival is er voor iedereen. Van baby's tot senioren, muziekliefhebbers en vertelliefhebbers. Voor iedereen wat wils en dat is te zien in het programma. Vertellers uit heel Europa, babyconcerten, kinderprogramma, talentvolle bands en nog veel meer.
In de tent van de Vertelacademie vertelt Marco Holmer op vrijdagavond samen met de afgestudeerde vertellers van de vertelacademie: Brenda Alink, Giny Drent en Rudolf Roos. Op zaterdag kunt u genieten van het programma "Buren" van Julia Klein (DE) en Willy Schwarz (USA). 's Middags is er in de tent een doorlopend familieprogramma.
Het complete festivalprogramma kunt u vinden op de website van de Verhalenboot Zwolle.

Project Erzählwerkstatt start in Bremen (DE)

Begin mei is in Bremen voor acht kinderdagverblijven van KITA-Bremen het project Erzählwerkstatt gestart.
Dit project streeft naar een langdurige implementatie van de vertelcultuur in kinderdagverblijven. Deze een jaar durende samenwerking tussen project en instellingen omvat zowel training als begeleiding. Deze zijn dusdanig op elkaar afgestemd, dat het vertellen en beluisteren van verhalen een vast onderdeel van de dagelijkse pedagogische aanpak kan worden. Zowel beroepskrachten als ouders en vrijwilligers worden getraind in de kunst van het verhalen vertellen. Het project wordt afgesloten met een “Vertel-tent-feest” in elk Kinderdagverblijf.
Het project Erzählwerkstatt wordt uitgevoerd door Het Verhalenbedrijf en de Geschichtenhändlerin. Financieel wordt het mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Hollweg Stiftung.

Märli und Geschichten festival Bern (CH)

28 tot 30 Juni 2013, Dählhölzliwald Bern
Verhalen vertellen is een kunst. Het Märli- und Geschichtenfestival in Bern (Zwitserland) biedt deze kunst een platform. Drie dagen lang zijn sprookjes, sagen en verhalen uit de hele wereld te gast in het Dählhölzliwald in de stad.
Meer informatie is te vinden op de website van het vertelfestival.

Project LokaalVocaal

De Talenacademie in Heerlen start met het project LokaalVocaal in de Euregio Rijn-Maas. Leerlingen van het basis- en voortgezet-onderwijs worden daarin uitgedaagd om verhalen te bedenken en te vertellen. Het centrale element in die uitdaging is niet alleen de vertelkunst, maar ook de toepassing van één van de vreemde talen uit de Euregio.
Gedurende het komende schooljaar worden er workshops aangeboden, waar leerlingen en scholen zich voor kunnen opgeven. Deze workshops worden geleid door professionele verhalenvertellers, oftewel 'spoken word' artiesten.
De afsluiting van het project vinden op het grote euregionale “Word podium” van LokaalVocaal op 20 maart 1914. Het Verhalenbedrijf ontwikkelde voor dit project ondersteunend lesmateriaal voor de leerkrachten. Meer informatie kunt u vinden op de website van LokaalVocaal.

Vertellen met en voor kinderen

Dit najaar is er weer de mogelijkheid om de de workshop "Vertellen met en voor kinderen" van Marco Holmer in de Vertelacademie bij te wonen.
Bij het luisteren naar verhalen, ervaren kinderen één van de basisfuncties van taal: het beleven van een voornamelijk in taal uitgedrukte boodschap; Zich daarop te concentreren en deze boodschap te ontrafelen.
Op basis van die ervaringen met de vertelkunst, kunnen kinderen vervolgens het vermogen trainen om hun eigen leefwereld in taal te schilderen.
In deze workshop wordt op praktische wijze onderzocht op welke manier de doelstellingen "vertellen aan kinderen" en "vertellen met kinderen", in onderwijs, bibliotheek, en sociaalwerk te concretiseren zijn.
Cursusdata: zaterdag 09, zondag 10 en zaterdag 16 november 2013 (10.00 - 16.00).
Plaats: Jeugdtheaterhuis de Berenkuil, Utrecht.
Informatie en aanmelding bij de Vertelacademie in Utrecht.

Zomer vol Verhalen

Deze zomer vindt de tweede editie plaats van Zomer vol Verhalen, een uniek verhalenfestival voor de hele familie op vijf Utrechtse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zijn voorstellingen voor alle leeftijden en tussen de optredens door kan er genoten worden van de schoonheid van de forten.
Het complete programma vind u op de website van Zomer vol Verhalen.
De voorstellingen vinden op de volgende data en locaties plaats:
- 21 juli 2013 Fort Hoofddijk
- 28 juli 2013 Fort de Bilt
- 4 augustus 2013 Fort aan de Klop
- 11 augustus 2013 Fort bij Vechten
- 18 augustus 2013 Fort Rhijnauwen

2013 is Grimm-jaar in Hessen (DE)

Honderd jaar geleden werden de bekende Kinder und Hausmärchen, de sprookjesverzameling van de gebroeders Grimm, voor het eerst uitgegeven. Sinds 2005 staat deze bekende sprookjesverzameling op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
In dat kader vinden er dit jaar in Duitsland talrijke feestelijke evenementen plaats. Vooral in de deelstaat Hessen, waarin Hanau, de geboorteplaats van de broers ligt. Eindeloos veel mogelijkheden om deze zomer van de sprookjes van Grimm te genieten:
- in Hanau de Brüder Grimm Märchenfestspiele
- in Steinau de Puppenspieltagen
- in Kassel de tentoonstelling „Expedition Grimm“
- in Schloss Bellevue het Grimm-Museum
- in Bad Wildungen het sprookjesfestival „5 auf einen Streich“
- in Kassel de Märchenweihnachtsmarkt
Op het Kulturportaal Hessen zijn alle activiteiten en evenementen van het Grimm-jaar te vinden.
Een uitgelezen kans voor een sprookjesachtige vakantie. Na dit jaar moet u weer net als Doornroosje 100 jaar wachten.

De Verteldriedaagse op Terschelling

Vertellen is de kunst om je publiek mee te voeren in de wereld van het verhaal. Daarbij zet de verteller de verhalen naar zijn eigen hand, door het verhaal mooier of sterker te maken of aan te passen aan de plek waar het verhaal wordt verteld. In deze driedaagse wordt gewerkt aan beeldend vertellen waarbij improvisatie, fantasie, creativiteit en expressie een belangrijke rol spelen.
De Verteldriedaagse wordt voor de 17e keer, gehouden in Volkshogeschool Schylgeralän in Hoorn, Terschelling.
Data: Vrijdagavond 18 t/m zondagmiddag 20 oktober 2013.
Docenten: Marco Holmer, Raymond den Boestert en andere docenten van de Vertelacademie.
Voor informatie en aanmelding kunt u terecht op de website van de Volkshogeschool.